Oculus Quest 2 VR ervaring

Afgelopen week heb ik hem gereserveerd bij Coolblue XXL in Tilburg, en ben ik hem op wezen halen. Een spannende rit want ik was benieuwd naar het pakket wat ik zou ontvangen. Eenmaal thuis gekomen, deed ik echter iets wat vele in mijn positie niet doen, ik legde het pakket weg en ben gaan sporten en mijn dagelijkse activiteiten gaan hervatten. Ik wil mezelf een ongestoord rustig moment gunnen om te genieten van mijn nieuwe aanwinst, en dat doe ik op zijn best als ik alle verplichtingen naar mezelf en mijn gezin heb afgetikt. Wel heb ik later op de dag de bril alvast aan de oplader gelegd.

Naar lang wikken en wegen, ben ik over gegaan tot de aanschaf van een VR headset, namelijk de “Oculus Quest 2”, van het bedrijf Oculus. Waarom omdat ik met de komst van de Quest 2 headset, de tijd rijp acht om in te stappen in de wereld van VR, en omdat ik mezelf deze “Guilty pleasure”, wilde gunnen. Ik noem het een “Guilty Pleasure”, omdat door vele VR niet serieus genomen wordt en vaak als kinderachtig gezien wordt.

Unboxing en setup

De bril wordt geleverd in mooi simpele elegante doos, zelfs de kleur is naar mijns inziens over nagedacht wit, zodra je de doos opent zie je daar netjes de bril en de controllers + handleiding en accessoires in het kunststof interieur verpakt zitten.

Instellen begint vanaf, dat je de bril opgezet heb wordt je door de installatie geleidt, dit begint met je bril te koppelen aan een app op je telefoon en je Facebook profiel, Dit laatste oogst veel kritiek. En kan voor sommige een flink hekelpunt zijn. De installatie hiervan verliep merendeels vlekkeloos op een klein puntje naar, Tijdens de koppeling aan de app op mijn telefoon moest ik via de Oculus app kiezen voor de het model bril, ik zag echter de Oculus Quest, en de Oculus Rift, echter stond de Quest 2 er niet bij. In eerste instantie dacht ik dat ik gewoon voor de quest moest kiezen. Echter bleek dit tijdens de koppeling niet te gaan. Herstarten van mijn telefoon en headset bood de uitkomst en toen kwam de Quest 2 ook tevoorschijn in het lijstje van de app.

Eenmaal ingesteld wordt je automatisch door de setup genavigeerd, eerst koppel je hem via Wi-Fi aan je het internet, Vervolgens update de VR-headset zich naar de laatste software. Wanneer dit eenmaal is gebeurd begint het instellen en scherpstellen van je Headset. Vervolgens kun je met de Gaurdian optie in je woning een grens instellen, Dit is een virtuele grens die je in je woning maakt op een plek vrij van obstakels, Dit om val gevaar en verwondingen te voorkomen. Zodra je buiten je spel gebied dreigt te komen gebeuren er 2 dingen, je ziet rasters voor je ogen verschijnen. Eenmaal door de rasters heen

Switch de camera aan en kijk je niet meer in VR maar zwart wit in je woonkamer. Dit doet mij een beetje denken aan de “Holodecks”, uit de TV serie “Star trek the next generation”.

Zodra alles ingesteld is kom je in een virtuele hub, In mijn geval is dit een balkon in een tropische omgeving op een berg, Maar je hebt de keuze uit meerdere thema’s. In deze omgeving heb je toegang tot je apps en Games in een zeer mooie  futuristische interface.

“De bediening”.


je bedient en navigeert via 2 touchpad controllers, die in de virtuele wereld dienen als (handen, zwaarden, wapens, gereedschappen) afhankelijk van het spel of app. Deze bediening is erg intuïtief uitgewerkt en ik ben verbaasd hoe functioneel deze is, Wat ik wel als onwennig ervaarde is dat je armen ziet en bij jezelf waarneemt die niet van jouw zijn. Dit voelt onwerkelijk en vreemd, maar dit zal wennen zijn en voor iedereen is dit anders. Aan deze touch controllers zitten polsbandjes, wat een slimme zet is

want gezien de actie kan ik me voorstellen dat menig controller het risico loopt om te sneuvelen en in sommige gevallen wat huisraad mee te nemen.

“De Games, Apps, Store”.

Ten tijde van mijn review ben ik nog maar net ontdekkend in VR land, enerzijds is het aanbod nog beperkt omdat VR nog steeds een opmars aan het maken is. Het fijne van de “Quest 2 Headset“ is wel dat ook als VR set te koppelen is aan je PC, via een USB link kabel, Maar sinds april 2021 ook via een Wifi-router, Voor dit laatste is wel een Wi-Fi6 standaard router nodig, conform de prijzen op de markt vind ik de prijs hiervan zelf wel mee vallen.

Duidelijk is dat een deel van de marketing in deze headset hem niet zit in de aanschaf prijs van de VR-set zelf, maar in het terug verdienen via de Apps en games, Dit zag je bij Sony met hun playstation en Nintendo ook al terug, Wat wel fijn is dat je via de Oculus quest niet vast zit aan zuiver games uit de Oculus winkel

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.